Bahan-bahan :
- 8 keping lasagna
- 2 cawan spinach (after chop) (*)
- 1/4 cawan mayonnaise (*)
- 120gm cream cheese - (*)
- 1 1/4 cawan mozarella cheese - parut (*)
- 1 1/2 cawan daging cincang (**)
- 1 1/2 sudu teh white pepper (**)
- 1 1/2 sudu teh black pepper (**)
- 1 1/2 cawan pasta sauce (**)
- gula dan garam sebagai perasa
- sedikit olive oil untuk tumis daging
- sedikit oregano, dry parsley dan italian seasoning
Cara Membuat :
- rebus lasagna ikut cara di belakang kotak. keluar dan ketepikan
- tumis daging dengan sedikit olive oil. Bila daging dah bertukar warna, masukkan semua bahan2 bertanda (**). Perasakan dgn gula dan garam. Kalau nak pedas, boleh tambah pepper. tak perlu tunggu hingga mendidih, agak2 dah panas ketepikan.
- dalam bowl yang lain satukan semua bahan2 bertanda (*). Ketepikan.
- masukkan 1/2 - 3/4 cawan sos pasta yg telah dimasak tadi (cara no. 2) ke dalam sayur yg telah dicampur dengan mayonnaise dan cream cream (cara no. 3). kacau. Ini kita panggil "Inti lasagna".
- ambil sekeping lasagna dan letak lapisan bahan inti dan gulung. buat hingga semua kepingan lasagna tadi habis.
- Susun semua kepingan lasagna yg telah digulung ke dalam loyang yg telah di gris dgn butter. Terpulang nak susun menegak atau baring. Susun lasagna bersentuhan antara satu sama lain untuk mengelakkan ia terbuka.
- taburkan lebihan sos pasta tadi di atas scroll. cover loyang dgn aluminium foil dan bakar pada suhu 175C selama 15 - 20 min. Sedap makan semasa panas.
0 comments:
Post a Comment